Interessante nuwe belasting?

Die Minister van Finansies, Pravin Gordhan, het vanmiddag die Begrotingsrede in die Parlement gelewer en dit was ‘n interessante een. Daar is groot planne vir besuiniging, maar nie die verhogings in BTW of die belastingkoerse van top-verdieners wat baie ekonome verwag het nie. As jy meer wil uitvind oor wat die Minister alles gesê het, hoef jy nie bekommerd te wees nie – daar is baie goeie hulpbronne beskikbaar:

Een van die interessante elemente van die Begroting is die nuwe belastings wat die Minister aangekondig het op buitebande, ‘n verhoogde heffing op plastieksakke en ‘n belasting op gaskoeldrank.

Nie een van hierdie bied ‘n belastingbasis wat groot geld gaan inbring vir die owerheid nie. Hierdie is sogenaamde Pigouviaanse belastings wat daarop gemik is om mense te dwing om die eskterne koste van hulle optrede in ag te neem. Die besoedeling wat die ou motorbande of plastieksakke veroorsaak, of die gesondheidsprobleme wat al daardie suiker veroorsaak, behoort minder te wees as dit duurder is om dit te gebruik!

Onder die Graad 11 hulpbronne verduidelik ons wat navorsing oor die belasting op plastieksakke bevind het.

The Economist se Money Talks podcast het weer ‘n puik 2015 insetsel oor belasting op gaskoeldrank. Hulle verduidelik mooi dat dit ‘n groot besluit is want die belasting beïnvloed mense se gedrag, dit kan ‘n verskil hê in impak op ryk en arm.

Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s