Wisselkoerse en ondernemings

Ons het ‘n navraag gekry oor hoe wisselkoerse ondernemings beïnvloed en skryf graag ‘n kort antwoord.

Daar is baie en uiteenlopende navorsing oor wisselkoerse. ‘n Deel van die veld kyk na sogenaamde ewewigskoerse en of bv. die rand, oorgewaardeer of ondergewaardeer is relatief tot die ewewig (daar is al ‘n grensnut storie oor die Big Mac indeks). Ander studies kyk weer na hoe uitvoerders reageer op veranderings in die wisselkoers. Aan die invoerkant is daar ook studies wat kyk na hoeveel van ‘n appresiasie of depressiasie word deurgegee aan verbruikers (die term is “exchange rate pass through”). Maar kom ons praat net eers oor die basiese beginsels.

Die mate waartoe die wisselkoers ‘n invloed het op ondernemings hang af van van die mate waartoe die ondernemings se bedrywighede iets te doen het met internasionale handel.

As die onderneming uitvoer:

  • Dan maak die onderneming sy inkomste in dollar of euro, maar sy koste (betalings aan produksiefaktore) moet in rand gebeur. Dan is die wisselkoers baie belangrik. As die rand appresieer, met ander woorde sterker word teenoor die dollar, beteken dit dat jy minder rande nodig het om ‘n dollar te koop. Vir die uitvoerder beteken dit dat hulle minder rande kry wanneer hulle dollar inkomste die land in kom. ‘n Sterker rand is sleg vir uitvoerders se inkomste en sal dus hulle winsmarges en eindelik hulle hele besigheid onder druk sit.
  • Die omgekeerde is waar wanneer die rand verswak, of depresieer, teenoor die dollar. Die uitvoerder kry sy inkomste in dollar, maar ruil dit terug vir meer rande vir elke dollar. DIe onderneming is skielik meer winsgewend.

Daar is goeie Suid-Afrikaanse navorsing oor die makro-ekonomiese gevolge van veranderings in die wisselkoers. Edwards & Garlick se opsomming sê alles:

The exchange rate plays a central role in public debate around trade and trade policy in South Africa. The general view is that depreciation enhances export competitiveness, encourages export diversification, protects domestic industries from imports and ultimately improves the trade balance. This paper reviews the theoretical and empirical relationship between the exchange rate and trade flows in South Africa. Trade volumes are found to be sensitive to real exchange rate movements but nominal depreciations have a limited long-run impact on trade volumes and the trade balance, as real effects are offset by domestic inflation. Policy should not focus on the exchange rate, but on the fundamental determinants of the profitability and competitiveness of domestic exporters and import competing industries: productivity enhancement, infrastructure, constraints to business operations and production costs, including labour costs.

Die omgekeerde van die storie is waar wanneer die onderneming produkte invoer, of van ingevoerde insette gebruik maak.

  • As die rand appresieer teenoor die dollar, gee die onderneming minder rande vir elke dollar en ingevoerde produkte is goedkoper in rand-terme.
  • As die rand depressieer teenoor die dollar moet die ondernemning meer rande ruil vir elke dollar en die ingevoerde produkte word duurder.

Die punt van die storie is dat ‘n verandering in die wisselkoers sny altyd na twee kante toe. Iemand word tydelik bevoordeel en ‘n ander party tydelik benadeel.

Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s