Hoe dink ons oor die werking van die ekonomie

Voor ‘n mens sinvol kan begin skryf oor watter invloed die olieprys, elektrisiteits-voorsieningsprobleme, groei in die VSA, of deflasie in die EU ekonomie, op ons kan hê, kan dit dalk help om te verduidelik hoe mens oor die Suid-Afrikaanse ekonomie kan dink.

ue strikes backJy kan natuurlik met die ekonomiese kringloop begin, of die nasionale rekeninge oopslaan en na die data begin kyk, maar wanneer enige ekonoom interpreteer wat hy of sy sien, is daar ook  ‘n groot deel Makro-ekonomie denkskool ter sprake. In sy boek, The undercover economist strikes back, verduidelik Tim Harford die basiese onderskeid. Aan die een kant is daar Keynesiaanse ekonome wat die ekonomie beskou soos ‘n motor-enjin wat af en toe deur ‘n werktuigkundige verstel moet word. Aan die ander kant is daar die neo-klassieke denkskool wat voel dat die motor-enjin werk altyd perfek en as iets skeef loop is dit waarskynlik die bestuurder se skuld! Hy verduidelik dit natuurlik baie mooier en in meer besonderhede. Hy maak dit duidelik dat die aard van die makro-ekonomiese probleem wat ondervind word (resessie, inflasie, deflasie), bepaal watter beleid toepaslik is. Dit is ‘n goeie boek, maar nog steeds ‘n vereenvoudiging ‘n komplekse debat in Ekonomie. Sedert die finansiële krisis van 2008/09 woed daar die sogenaamde “Macro wars” in ons veld. Om die resessie wat die krisis gevolg het teen te werk was daar monetêre uitbreiding (geldskepping en lae rentekoerse – “QE” en “operation twist”) en bekommernis dat dit nie gaan werk by die sogenaamde “zero-lower bound” nie. Ander het gevrees dat dit dalk kan lei tot hiper-inflasie. Daar was die argumente vir fiskale uitbreiding, teenoor die saak vir “austerity” en hewige debatte oor die “confidence fairy”. Daar is Keynesiane, Real Business Cycle (RBC) teorie, Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) modelle en ‘n klomp ander duistere terme genoem binne die econoblogosphere. Gevoelens is seergemaak. Die punt is egter dat dit is glad nie eenvoudig om te verduidelik hoe ekonome oor die ekonomie dink nie.

Vir die doeleindes van hierdie weblog wil ons graag die volgende skema voorstel.

Hoe dink ons oor die ekonomie

Al die elemente van hoe ons kan dink oor die ekonomie – geïnspireer deur ‘n aanbieding deur ‘n ekonoom van die Buro vir Ekonomiese Navorsing in Stellenbosch

Dit is nie ‘n model nie, maar ‘n visuele voorstelling van die dinge waaraan mens kan dink wanneer jy oor die ekonomie wil praat. Dit wys nie al die komplekse interverwantskappe nie, maar ons sal dit bespreek soos nodig. En jy kan dit laai met jou denkskool-idees, maar die skema gaan jou dwing om te sê watter aannames jy waar maak.

Nou kan die Grensnut weblog begin loop.

Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s